Kā ātri atpazīt scammer

Krāpnieki pastāvīgi nāk klajā ar jauniem veidiem, kā piesaistīt naudu vai konfidenciālus datus, lai piekļūtu kontiem. Bet neatkarīgi no leģendas, ir piecas pazīmes, par kurām jūs varat nekavējoties aprēķināt scammers.

Zīme 1. Uz jums nāk paši

Svešinieks jums zvana, nosūta īsziņu, e-pastu vai saiti Messenger. Neatkarīgi no tā, kurš viņš iepazīstināja sevi-bankas, policijas, veikala darbinieks, jūsu Zimbabves miljonāru brālēns-piesargāties. Kad viņš kļuva par kontaktpersonas iniciatoru, viņam vajag kaut ko no jums.

Ātri pārbaudīt, vai viņš, par kuru viņš sevi dod, nedarbosies. Numurs, kas tiek parādīts ienākošajā zvanā, var tikt aizstāts ar slaveno cilvēku vai organizāciju kontiem vai vietnēm– viltus. Tāpēc ir vērts būt modriem un neticēt nevienam vārdam.

2. zīme. Ar jums runā par naudu

Galvenais uzdevums scammers-lai piekļūtu citu cilvēku naudu. Krāpšanas shēmas gandrīz vienmēr tulko ar finansēm: jums tiek piedāvāts pārskaitīt visu naudu uz "drošu kontu", samaksāt "apdrošināšanu aizdevuma saņemšanai "vai" ļoti izdevīgi " ieguldīt savus ietaupījumus (patiesībā — finanšu piramīdā).

Leģendas var būt kaut kas, bet tas vienmēr ir par naudu-ko jūs varat zaudēt vai iegūt.

3. zīme. Jums tiek lūgts ziņot par datiem


Ja zagļiem ir nepieciešamas dzīvokļa atslēgas, tad sociālajiem inženieriem ir "atslēga" uz naudu jūsu kontos. Tie var būt jūsu kartes konfidenciāli dati, tostarp derīguma termiņš un trīs cipari no tā aizmugures. Vai nu pieteikšanās un paroles personīgajam kontam bankas vietnē vai mobilajā lietojumprogrammā. Un gandrīz vienmēr - kodi no bankas paziņojumiem.

Patiesais bankas darbinieks nekad neprasīs slepeno karšu informāciju, PIN kodus un paroles.

Kad banka paziņo par apšaubāmu maksājumu vai pārskaitījumu no sava konta, ar jums sazinās, lai apstiprinātu vai noraidītu darījumu, un tikai. Konfidenciāli dati par to nav nepieciešami. Ja viņi jautā — esiet droši, zvaniet nevis no bankas, un jūs vienkārši mēģināt maldināt.

4. zīme. Jūs izņemat no līdzsvara

Krāpnieki cenšas radīt jums spēcīgas emocijas-nobiedēt vai iepriecināt. Tātad tie ir mulsinoši un blāvi potenciālā upura modrība. Piemēram, ziņo: "jūsu tiešsaistes banka ir uzlauzta!"lai jūs no apjukuma un uztraukuma izpildītu jebkādus pieprasījumus un sniegtu jebkādu informāciju, tikai lai ietaupītu naudu.

Vai, gluži pretēji, apbēdināt ziņas par pēkšņu laimestu loterijā vai sola ātru bagātināšanu. Pretī Jums būs "tikai jāmaksā neliela maksa", un tas-ievadiet informāciju par bankas karti uz vietas. Krāpnieki izveido pikšķerēšanas lapas, ar kurām viņi nozog karšu datus un piekļūst uzticamu lietotāju bankas kontiem.

Vienmēr saglabājiet veselīgu skepticismu un veltiet laiku, lai izpildītu kāda cita norādījumus neatkarīgi no tā, cik satraukti.

5. zīme. Jūs esat spiesti

Scammers vienmēr steidzas, lai dotu jums laiku, lai apdomātu situāciju. Jūs esat spiesti kaut ko, ielieciet Nosacījumus: "tagad vai būs par vēlu". Situācija, kurā jums netiek dotas tiesības izvēlēties un nekavējoties rīkoties, ir aizdomīga.

Ja jūtat psiholoģisku diskomfortu, labāk nekavējoties pārtraukt saziņu. Galu galā, jo ilgāk jūs runājat ar krāpnieku, jo spēcīgāks tas būs spiediens uz jums. Uz visiem jūsu jautājumiem krāpniekiem ir sagatavotas atbildes, kas tikai sūknē situāciju.

Nekad nepieņemiet pārsteidzīgus lēmumus, it īpaši, ja tie attiecas uz jūsu finansēm. Vienmēr paņemiet pauzi, lai noskaidrotu, kas notiek. Veikt noteikumu, lai vēlreiz pārbaudītu jebkādu informāciju sākotnējā avotā.

Zvaniet no bankas ar satraucošām ziņām? Ielieciet tālruni un sastādiet bankas karsto līniju, lai noskaidrotu reālo situāciju.

Nosūtīja dīvainu paziņojumu vārdā Federālā nodokļu dienesta (FNS)? Izveidojiet personīgo kontu FNS vietnē - tajā varat pārbaudīt nodokļu summas un nekavējoties tos samaksāt.

Vai esat saņēmis" laimes vēstuli " par valsts izmaksu? Meklējiet ziņas par to biznesa plašsaziņas līdzekļos. Un vēl labāk-atrodiet likumu, dekrētu vai rīkojumu, kas ievieš maksājumus. Pievērsiet uzmanību nosacījumiem, kuriem tie ir paredzēti.

Ne vienmēr, sazinoties ar krāpnieku, jūs pamanīsit visas piecas krāpšanas pazīmes. Bet jebkurā situācijā ir vērts būt modriem.