Mans parāds ir pārpirkts un prasa vairāk naudas. Ko darīt?

Vai kreditoriem ir tiesības pārdot parādus?

Jā, bankas, mikrofinansēšanas organizācijas (MFI) un kredītu patērētāju kooperatīvi (PDA) patiešām var pārdot aizņēmēju parādus. Un gan citiem profesionāliem kreditoriem vai kolektoriem, gan parastajiem cilvēkiem-tādiem kā Zinaida.

Bet ir jāievēro divi nosacījumi:
  1.  Jūs jau esat nokavējis maksājumu (piemēram, mēnesi).
  2.  Aizdevuma vai aizdevuma līgumā bija punkts, kurā norādīts, ka parāds var tikt pārsniegts (parasti tas ir 13. punkts), un jūs tur ievietojāt atzīmi.Ja aizdevējs vēlas nodot savu parādu nevis uzņēmumam vai individuālajam uzņēmējam (IP), bet gan fiziskai personai, tad tiek pievienots vēl viens nosacījums:
  3.  Jūs esat devis atsevišķu piekrišanu parādu nodošanai konkrētai personai.

Turklāt banka, MFI vai PDA nav tiesīga saņemt atļauju pārdot nokavēto parādu fiziskām personām iepriekš, kad izsniedz aizdevumu. Jums var piedāvāt parakstīt līdzīgu papīru tikai pēc tam, kad esat aizturējis maksājumu.

Paust piekrišanu tālākpārdošanai parādu var un citā veidā, kas aizstāj personīgo parakstu. Piemēram, reģistrējot tiešsaistes aizdevumu, nevis parakstu, izmantojiet kodu no īsziņas.

Ir svarīgi atcerēties, ka jūs, iespējams, nepiekrītat cita uzņēmuma vai personas parādu pārcelšanai. Bet jums ir pienākums izpildīt parakstītā līguma prasības un maksāt par aizdevumu vai aizdevumu.

Es uzzināju par parāda pārdošanu jau no jauna aizdevējs. Kā tas varētu notikt un ko tagad darīt?


Ja esat noformējis aizdevumu vai aizdevumu juridiskajā organizācijā un parādu pārdošana ir kļuvusi par pārsteigumu jums, ir iespējamas vairākas iespējas:

  •  Tā ir kļūda. Jautājiet zvanītājam un noskaidrojiet, vai tas ir tieši par jūsu parādu. Pārbaudiet organizācijas nosaukumu, kurā esat aizņēmies naudu, aizdevuma līguma numuru, datumu un aizdevuma summu. Ja līgums nav pie rokas, lūgt nosaukt aizņēmēja pilnu vārdu un pases datus. Varbūt tas ir tikai viens familets, un jūsu tālrunis ir kļūdains. Noskaidrojiet pārpratumu — un jūs vairs neuztraucieties.
  •  Jūs mēģināt maldināt scammers. Uzbrucējs varētu pārņemt jūsu personas datus un tagad mēģina piesaistīt naudu no jums. Pat tad,ja viņš atbildēja uz visiem jūsu jautājumiem un pareizi nosauca kredītlīguma rekvizītus, ir vērts piezvanīt atpakaļ kreditoram. Noskaidrojiet, vai parāds ir nodots un kam tieši. Varbūt trauksme ir nepatiesa. Tad jums vajadzētu pieteikties krāpniekiem policijai. Ja parāds patiešām ir nodots citam kreditoram, paliek divas citas iespējas.
  •  Parāds tika pārdots ar pārkāpumiem. Tas var izrādīties, ka banka, MFI vai PDA patiešām ir devuši savu parādu kādam un pirms tam nav saņēmusi jūsu atļauju. Šajā gadījumā jums ir visas tiesības atteikties sazināties ar jaunu aizdevēju un atmaksāt aizdevumu vēl. Ir arī vērts sūdzēties par viņu bankā, lai šāda situācija neatkārtotos.
  •  Jūs piekrītat, bet aizmirsāt par to. Dažreiz starp parakstīšanas atļauju un zvanu no jaunā aizdevēja iet vairākus mēnešus. Tikai gadījumā, ja jums tiek parādīts parakstītais papīrs. Vai arī pārbaudiet personīgo kontu organizācijas vietnē, kas jums ir izsniegusi aizdevumu vai aizdevumu. Ja jūs patiešām esat devis piekrišanu, Jums būs jāsadarbojas ar jaunu aizdevēju.

Ko darīt, ja jaunais aizdevējs pieprasa maksāt vairākas reizes vairāk, nekā es aizņēmos?


Darbības kārtība ir atkarīga no tā, kurš tieši nopirka savu parādu: profesionāli aizdevēji vai citas organizācijas un cilvēki.

Profesionāli aizdevēji-bankas, MFI un PDA

Viņiem ir pienākums ievērot jūsu iepriekšējā līguma noteikumus.

Ja jums nav izdevies samaksāt par aizdevumu savlaicīgi finansiālu grūtību dēļ, jaunais aizdevējs var piedāvāt Jums pārstrukturēt parādu-piemēram, pagarināt aizdevuma termiņu un samazināt ikmēneša maksājumus. Lai to izdarītu, jums būs nepieciešams noslēgt jaunu līgumu ar viņu.

Ir vērts paturēt prātā: vislielākie procenti-par patēriņa kredītiem un aizdevumiem līdz gadam. Bet lielums pārmaksa par šādiem aizdevumiem ir ierobežots. Aizdevumiem maksimālā pārmaksas summa nedrīkst pārsniegt aizdevuma summu vairāk nekā pusotru reizi.

Ja jaunu profesionālu aizdevējs skaitīti jums vairāk, sūdzēties bankā. Turklāt naudas strīdos ar MFI jūs varat vērsties pie finanšu омuda. Viņa lēmumiem ir tāds pats spēks kā tiesas nolēmumiem, un uzņēmumam ir pienākums tos izpildīt.

Neprofesionāli aizdevēji-kolektori, nefinanšu uzņēmumi vai parastie cilvēki


Ja jūsu parāds ir nonācis neprofesionāla aizdevēja rokās, un tas prasa jums summu, kas ir vairākas reizes lielāka par aizņemto aizdevumu, tad parādu var samazināt tikai ar tiesas starpniecību.

Tiesneši parasti dodas uz aizņēmējiem un samazina parādu līdz saprātīgām robežām. Visbiežāk tie ir vērsti uz sākotnējiem nosacījumiem aizdevuma līgumu. Un ņem vērā pārmaksas limitu īstermiņa aizdevumiem, kas darbojās līguma noslēgšanas brīdī.

Likums arī ļauj tiesnesim samazināt parāda apmēru līdz minimumam-pārrēķināt kredīta procentus līdz Galvenās likmes lielumam, kas bija spēkā kredīta līguma darbības laikā. Bet šādus lēmumus tiesneši reti, parasti tikai gadījumos, kad aizdevuma summa ir ļoti liela, un pārmaksa ir pieļaujama aizņēmējam.