Kā sākt savu biznesu

Kad cilvēks nolemj atvērt savu lietu, viņš saskaras ar milzīgu jautājumu skaitu. Vai ir iespēja gūt panākumus? Kas ir biznesa plāns un kā to uzrakstīt? Ko izvēlēties: IP vai LLC? Cik vieglāk ir maksāt nodokļus? Pastāstiet mums, kas jums jāzina iesācēju uzņēmējam un kur sākt, ja vēlaties atvērt savu biznesu.
Novērtējiet idejas dzīvotspēju 

Līdz šim jums ir tikai ideja,tāpēc jums vajadzētu sākt ar to. Lai novērtētu, vai ir vērts uzsākt uzņēmējdarbību vai nē, atbildiet uz dažiem jautājumiem.

1. Ko es piedāvāju klientiem?
Mēģiniet objektīvi novērtēt, vai jūsu produkts vai pakalpojums ir nepieciešams klientiem un kā tas atšķiras no līdzīgiem produktiem un pakalpojumiem. Pārliecinieties, lai redzētu, ko piedāvā jūsu konkurenti, un novērtējiet to, ko viņi dara labi un kas nav ļoti, mēģiniet atrast savu nišu tirgū.

2. Kam es piedāvāju savu produktu?
Atrodiet savu mērķauditoriju-tiem, kuriem jūsu produkts var būt interesants. Noskaidrojiet, kāda ir viņu acīmredzamā vai līdz šim slēptā vajadzība, viņš palīdzēs apmierināt. Jums ir nepieciešams iesniegt savu potenciālo pircēju: dzimums, vecums, ģimenes stāvoklis, sociālais statuss. Ideālā gadījumā jums ir arī jāsaprot klienta problēmas un vēlmes, viņa uzvedības un rakstura iezīmes, jāiesniedz situācijas, kad viņam var būt nepieciešams jūsu pakalpojums vai produkts. Tas palīdzēs jums visos posmos-no telpas izvēles līdz reklāmai un veicināšanai.

3.Kur es varu pārdot savu produktu?

Varbūt jūsu auditorija ir pieraduši iegādāties visu Internetā, un varbūt jūsu produkts ir nepieciešams, lai pieskarties vai mēģināt-tad jums būs nepieciešams veikals. Kur viņam vajadzētu būt-centrā vai guļamistabas zonā? Domājiet, ka jums joprojām būs nepieciešama noliktava vai birojs. Ja jūs gatavojaties pārdot preces tikai tiešsaistē, tad apsveriet piegādi. Bižutērijas piegāde un baseinu piegāde-Dažādi pakalpojumi.

4.Cik tas maksās?
Izlemiet, par kādu cenu jūs pārdodat preci. Novērtējiet preču aptuvenās izmaksas, analizējiet, par kādu cenu jūsu prece būs gatava iegādāties. Atcerieties, ka jums ir, lai segtu visus izdevumus un gūt peļņu. Tajā pašā laikā ir svarīgi neveikt pārāk lielu uzcenojumu jūsu precēm vai pakalpojumiem, pretējā gadījumā pieprasījums nebūs un jūs varat sadedzināt. Koncentrējieties uz tirgu.Ja biznesa ideju jūs galu galā novērtēsiet kā daudzsološu un spējīgu gūt peļņu, pārbaudiet to savā mērķauditorijā. Pēc pirmajiem testiem jūsu ideja var nedaudz pārveidoties.

Šīs sākotnējās analīzes rezultāts ir biznesa stratēģija, kas palīdzēs jums pārvērst ideju par konkrētu rīcības plānu.

Uzrakstiet biznesa plānu 

Pēc tam, kad esat izveidojis vispārējo stratēģiju, jums ir nepieciešams aprēķināt visu detalizēti. Tas palīdzēs jums biznesa plānu. Šis plāns būs nepieciešams gan jums, gan jūsu biznesa partneriem, gan potenciālajiem investoriem vai kreditoriem.

Biznesa plānā jāietver detalizēts produkta apraksts ar iespējām to turpināt pārveidot, tirgus analīze, kurā aprakstītas visas konkurentu grupas un iespējamo pircēju īpašības.

Bez skaitļiem biznesa plāns, protams, nebūs pārliecinošs. Jums ir nepieciešams, lai saprastu, cik rentabla būs bizness. Tāpēc biznesa plānā jāiekļauj vairākas obligātās sastāvdaļas:
  • ražošanas plāns un preču vai pakalpojuma izmaksu aprēķins;
  • reklāmas izmaksu un cita veida komunikācijas ar klientiem veicināšanas plāns un tāme;
  • organizatoriskais plāns un darbinieku algu novērtējums, kā arī ārējie (piemēram, kurjeru) pakalpojumi;
  • finanšu plāns, kurā ņemti vērā visi finansējuma avoti un ienākumi, kā arī visi, tostarp vienreizējie izdevumi un nodokļi.
Tā rezultātā biznesa plānam ir jāparāda, cik daudz naudas jums būs nepieciešams, lai uzsāktu projektu, kad tas nonāks pašpārliecinātībā, pēc kāda laika būs iespējams atgriezt ieguldītos līdzekļus un kādu peļņu var sagaidīt.

Lai izstrādātu biznesa plānu, jūs varat izmantot, piemēram, veidlapu, kas ir izstrādājusi Vnesheconombank.

Apsveriet investīciju piesaisti 

Tagad var domāt par to, kā piesaistīt jūsu biznesa naudu. To var izdarīt dažādos veidos:

1.Lūgt valsts atbalstu
Ja jūsu bizness ir svarīgs cilvēkiem no jūsu reģiona vai pat visā valstī, tad valsts var palīdzēt jums ar garantijām, zemu izmaksu aizdevumiem vai aizdevumiem, preferenciālu līzingu un nomu.
2.Piesaistīt naudu ar crowdfunding
Ja esat pārliecināts, ka jūsu projekts būs interesants un noderīgs lielam skaitam cilvēku, jūs varat mēģināt tos sasniegt tieši, izmantojot īpašas interneta vietnes. Crowdfunding formāts būs atkarīgs no jūsu uzņēmuma veida.
3.Piesaistīt investoru
Privātie investori dažreiz iegulda jaunizveidotajos uzņēmumos, visbiežāk tehnoloģiskajos uzņēmumos. Lai atrastu riska investorus, ir arī īpašas interneta vietnes.

Reģistrējiet biznesu 

Jūs varat veikt uzņēmējdarbību kā individuālu uzņēmēju (IP) vai kā juridisku personu (parasti LLC).
  1.  IP ir piemērots tiem, kam ir mazs bizness-piemēram, neliels veikals vai ražošana.
  2.  SIA ir uzņēmums, kuru var atvērt pats vai kopā ar partneriem. Piemērots tiem, kas plāno uzņēmējdarbību ar lielu apgrozījumu, un tiem, kas tulko lielas summas bezskaidras naudas norēķinos.
Katrai formai ir savas priekšrocības un trūkumi.

IP ir vieglāk reģistrēt un aizvērt nekā LLC. Individuālā uzņēmēja ziņošanas prasības ir mazākas. Bet IP nevar piesaistīt investīcijas - tikai ņemt kredītus un aizdevumus vai noformēt līzingu.

Pārkāpumu gadījumā SIA soda naudas ir daudz augstākas nekā IP. Bet par parādiem SIA atbild tikai ar organizācijas īpašumu, bet dibinātājs IP - un ar savu īpašumu, kam pieder kā privātpersona.

Izvēlieties nodokļu veidlapu 

  1.  Vispārējais nodokļu režīms. Piemērots tiem, kam obligāti jāmaksā PVN, un tiem, kam ir peļņas nodokļa atvieglojumi, piemēram, izglītības vai medicīnas organizācijas.
  2.  Vienkāršota nodokļu sistēma. Ļoti ērts mazajiem uzņēmumiem.
  3.  Patents. Piemērots tiem, kam ir vieglāk samaksāt fiksētu summu, nekā iesaistīties dokumentācijā.
  4.  Profesionālā ienākuma nodoklis. Optimāls tiem, kam nav algotu darbinieku.
  5.  Vienotais lauksaimniecības nodoklis. Tas ir izdevīgi, bet piemērots tikai lauksaimniekiem-uzņēmumam vajadzētu ne tikai pārstrādāt vai pārdot lauksaimniecības produktus, bet arī tos ražot.
Par to, kas atšķiras viens no otra nodokļu veidlapas un kā izvēlēties sev piemērotu, lasiet mūsu rakstā.

Iesaistīties detaļās 

Pēc tam, kad esat izlēmuši par galvenajiem jautājumiem, jums ir jādara daudz vairāk detaļu.
  1.  Atvērt norēķinu kontu bankā.
  2.  Sākt tiešsaistes kases. Mājas lapā nodokļu var veikt testu "Vai man ir nepieciešama kase?». Tātad jūs zināt, vai jūs varat izmantot atlikšanu vai kases jums ir nepieciešams tagad.
  3.  Pārbaudīt telpas atbilstību ugunsdrošības prasībām.
  4.  Precizēt sanitārās prasības, ja jūs plānojat strādāt ar pārtiku.
  5.  Izpētīt patērētāju tiesības.
  6.  Pārbaudiet savu produktu atbilstību valsts standartiem.
  7.  Noskaidrojiet, vai jums ir nepieciešams sertificēt, deklarēt vai reģistrēt preces, ja jūs tos ievedat no ārzemēm (šādu preču saraksti ir sertifikācijas uzņēmumu tīmekļa vietnēs).

Ja atverat biznesu, atcerieties 

  1.  Ir vērts sākt, izvērtējot idejas un apkopojot jūsu biznesa vispārējo stratēģiju.
  2.  Ja ideja ir vērts, jums ir nepieciešams uzrakstīt detalizētu biznesa plānu. Tas būs jūsu galvenais kritērijs pirmajos sešos mēnešos vai gadā. Tad var būt nepieciešams to pielāgot.
  3.  Atrodiet finansējuma avotus.
  4.  Nosakiet ērtu uzņēmējdarbības veidu un pārskatus pirms nodokļu nomaksas
  5.  Pievērsiet uzmanību detaļām. Tiešsaistes naudas pieslēgšana, ugunsdrošība un sertifikācijas nosacījumi ir smalkumi, kas jāņem vērā, lai vēlāk nemaksātu naudas sodus. Ja jūs pats nevarat saprast nianses, konsultējieties ar pieredzējušāku uzņēmēju, kurš strādā tajā pašā jomā kā jūs. Vai arī Sazinieties ar biznesa konsultantiem, viņi palīdzēs atrisināt sarežģītus jautājumus. Konsultanti var piedāvāt gan daļēju, gan pilnīgu atbalstu jūsu biznesam.

Uzdevumi pirms jebkura iesācēja uzņēmēja maksā daudz. Bet tā lieta, kas dos jums naudu un gandarījumu, ir tā vērts.