Es gribu ņemt kredītu. Ko izvēlēties?

Mēs saprotam, kādi ir aizdevumi un aizdevumi.

Lai kāda būtu situācija, kuras dēļ jūs nolemjat aizņemties, jums ir jābūt pārliecinātiem, ka jūs varat to atdot. Aizdevuma vai aizdevuma izvēle ir atkarīga no tā, ko jūs gatavojaties tērēt naudu un kāda summa jums to vajag. Mērķis ir atkarīgs no tā, kādi aizdevuma nosacījumi jums ir piemēroti. No vēlamās summas un cik daudz jūs varat maksāt mēnesī, ir atkarīgs no termiņa, kurā jūs atmaksāsiet aizdevumu. Visi šie parametri un nosaka izvēli.

Kur vērsties pēc naudas?

Jūs varat saņemt kredītu bankā vai aizdevumu mikrofinansēšanas organizācijā (MFI), kredītu patērētāju kooperatīvā (PDA) vai lombardā. Visas šīs organizācijas aizdod naudu procentiem.

Bet starp aizdevumu un aizdevumu ir atšķirības.

Ja steidzami nepieciešama neliela summa uz īsu laiku, var būt ērtāk aizņemties. Bet aizdevumu likmes parasti ir augstākas nekā aizdevumiem. Varbūt ir vērts pavadīt laiku un mēģināt pieteikties aizdevumam bankā.

Aizņemties mērķtiecīgu vai bezmērķīgu aizdevumu?

Mērķa kredīts vai aizdevums tiek ņemts, lai iegādātos kaut ko konkrētu-nekustamo īpašumu, automašīnu, sadzīves tehniku.

Bezmērķīgs aizdevums vai aizdevums var tikt tērēts jebko-atvaļinājumā, ārstēšanā vai remontā. Parasti likme par to ir augstāka nekā mērķa.

Nopietniem pirkumiem ir īpaša veida mērķtiecīgi aizdevumi-piemēram, hipotēku un auto aizdevumu. Šādi aizdevumi atšķir lielas summas un termiņus, un Likmes parasti ir izdevīgākas nekā bezmērķīgi patēriņa kredīti un aizdevumi. Bet arī prasības aizņēmējam ir daudz. Ir nepieciešams ne tikai apstiprināt ienākumus un nodarbinātību. Parasti aizdevējam ir nepieciešama papildu garantija, ka parāds tiks atmaksāts. Šīs garantijas sauc arī par nodrošinājumu aizdevumam.

Kāda veida nodrošinājums var būt nepieciešams?

Banka un MFI var pieprasīt nodrošinājumu, galvojumu vai līdzaizņēmēja līdzdalību.

Nodrošinājums ir jūsu īpašums, kas var atņemt parādu atmaksas kontā, ja jums nav jāmaksā aizdevums. Piemēram, nopirka nekustamā īpašuma hipotēku būs apdrošināt un atstāt nodrošinājumu.

Galvotājs apņemas samaksāt parādu par jums, ja jūs pats nevarat to izdarīt. Bet tad viņš var pieprasīt, lai jūs viņam atmaksātu izdevumus.

Līdzaizņēmējs ņem kredītu kopā ar jums un ir tikpat atbildīgs par viņa atmaksu kā jūs. Parasti līdzaizņēmējiem piesaista, kad runa ir par lielu summu, un viena cilvēka ienākumi nav pietiekami, lai samaksātu šādu aizdevumu.

Aizdevumi un aizdevumi ar nodrošinājumu vai galvojumu tiek saukti par nodrošinātiem. Likmes par tiem parasti ir zemākas nekā par nenodrošināto.

Ar kādu grafiku atmaksāt parādu?

Aizdevumi uz pāris nedēļām vai mēnešiem parasti tiek dzēsti ar vienu summu līguma termiņa beigās. Ilgāki aizdevumi un aizdevumi parasti ietver ikmēneša maksājumus. Tie ir divu veidu:

  1.  Diferencēti maksājumi. Summa, kas jums nepieciešama aizdevumam, ir galvenais parāds. Tas ir sadalīts vienādās daļās, kas Jums būs jāmaksā katru mēnesi visā aizdevuma termiņa laikā. Bet tiem tiks pievienoti vēl procenti par parāda atlikumu, jo ar katru mēnesi jūsu galvenais parāds samazinās, procenti kļūst mazāki un maksājums samazinās. Pirmajā mēnesī Jums būs jāiemaksā vislielākā summa, bet pēdējā-mazākā.
  2.  Ikgadējie maksājumi. Visu laiku ikmēneša maksājuma apmērs nemainās. Pirmkārt, būtiska daļa no tā ir procenti, bet līdz aizdevuma termiņa beigām proporcija mainās – un lielākā daļa no maksājuma iet uz pamatsummas atmaksu. Ar ikgadējo grafiku ir ērtāk plānot savu budžetu. Bet galu galā pārmaksa būs lielāka nekā diferencētiem maksājumiem.
  3.  Īpašs atmaksas grafiks ir raksturīgs kredītkartēm. Piemēram, divi vai trīs mēneši var būt labvēlības periods: atmaksāt parādu šajā termiņā-un Procenti nav jāmaksā vispār. Ja jūs neievērojat-Jums būs nepieciešams veikt minimālo maksājumu katru mēnesi: teiksim, 5% no atlikušā pamatsummas un RAID uz to procentus.

Tātad, kāda veida aizdevumu izvēlēties?

Vispirms nosakiet mērķi, summu un aizdevuma termiņu. Apsveriet, vai jūs varat apstiprināt ienākumus, nodrošināt nodrošinājumu, piesaistīt galvotāju vai līdzaizņēmēju.

Izpētiet dažādas iespējas un izvēlieties sev piemērotāko piedāvājumu. Neaizmirstiet uzzināt pilnu kredīta vai aizdevuma vērtību ar visiem procentiem un maksājumiem, tostarp par papildu pakalpojumiem.

Mēģiniet veikt maksājumus par visiem aizdevumiem un aizdevumiem, kas nepārsniedz 30% no jūsu ikmēneša ienākumiem. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka nevar tikt galā ar kredīta slodzi un nonākt parādu bedrē vai zaudēt nodrošinājumu.

Pirms to parakstīšanas uzmanīgi izlasiet dokumentus par aizdevumu vai aizdevumu.

Pirms sazināties ar finanšu organizāciju, pārliecinieties, ka tā darbojas likumīgi.