Kas jums jāzina iesācēju investoram

Kāpēc ieguldīt un vai tas ir piemērots man?

Par ieguldījumiem tiešām var nopelnīt vairāk nekā banku noguldījumiem, bet pastāv iespēja zaudēt visu. Procenti par noguldījumiem ir zināmi iepriekš, un pat tad, ja banka atsaukt licenci, valsts atgriezīsies noguldītājiem naudu.

Biržā šāda apdrošināšana nav, jūs varat zaudēt visu. Jo īpaši tāpēc, ka vērtspapīru vērtības kritums notiek daudz biežāk nekā bankrota bankām.

Tāpēc, pirms došanās uz apmaiņu, jums ir jāsagatavo finanšu drošības spilvens. Daļa no ietaupījumiem-ne mazāk kā 3-6 no jūsu ikmēneša ienākumiem-ir vērts atstāt depozītu vai uzkrājumu kontu bankā. Un tikai tad, kad krājums tiek veikts lietainā dienā, un brīvā nauda joprojām ir palikusi, un jūs esat gatavi uzņemties risku, jūs varat domāt par ieguldījumiem.

Galvenais, kas jāatceras, ir tas, ka peļņa nav akla veiksme, tāpat kā kazino, bet gan labi izstrādātu darbību rezultāts. Ne spēle, bet darbs.
Es gribu to izmēģināt. Kur sākt?

Mūsdienu apmaiņa-elektroniska, jūs varat tirgoties internetā, nepaliekot no dīvāna. Bet vispirms ir vērts noteikt sev dažas svarīgas lietas.

1. Novērtējiet, cik daudz naudas esat gatavs ieguldīt


Teorētiski jūs varat sākt ar jebkuru summu. Bet šāds apjoms neatlīdzina ne komisijas, kas būs jāmaksā par darījumiem, ne laiku, kas pavadīts darījumos. Ir vērts turpināt ieguldījumus. Labāk ir iepriekš iesniegt situāciju, kurā jūs zaudēsiet visu šo naudu. Ja jūs saprotat, ka jūsu budžetam tā nav katastrofa, varat to izmēģināt.

2. Padomājiet par to, cik daudz laika jūs esat gatavi tērēt


Ja esat gatavs mācīties, iegremdēties tēmā, pastāvīgi uzraudzīt akciju tirgus situāciju, varat mēģināt tirgoties pats. Tad jums būs nepieciešams brokeris, kas kļūs par jūsu starpnieku, lai piekļūtu apmaiņai. Jūs pats pieņemsit lēmumus par pirkšanu un pārdošanu, un brokeris izpildīs jūsu uzdevumus.

Ja jūs neplānojat tērēt daudz laika un pūļu ieguldīšanai, tad labāk apsvērt vienu no Uzticības pārvaldības veidiem. Tad jūsu līdzekļu ieguldījums būs profesionāļi.

Jūs varat noslēgt individuālu līgumu ar uzticības pārvaldnieku, tulko viņam naudu — un viņš izlems par jums, kad un kādus aktīvus pirkt un kad pārdot. Tās mērķis ir ieguldīt savus ietaupījumus ar vislielāko labumu, ņemot vērā izvēlēto riska līmeni.

Vēl viena iespēja ir ieguldīt kopieguldījumu fondos (kopfondos). Tie jau ir gatavi dažādu vērtspapīru vai citu aktīvu komplekti, piemēram, Krievijas ieguves uzņēmumu akcijas. Pifa rīkojas (pērk un pārdod aktīvus, maina to sastāvu) pārvaldības sabiedrība.

Jūs varat izvēlēties piemērotu fondu un nopirkt to pai vai no pārvaldības sabiedrības, vai ar brokera starpniecību biržā. Ja uzņēmums veiksmīgi ieguldīs, akciju cena pieaugs — un jūs gūsiet peļņu. Ja jūs kritums-ciest zaudējumus.

3. Izvēlieties stratēģiju un aktīvus

Stratēģija ir investīciju parametru kopums, kas nosaka jūsu uzvedības stilu biržā: kādus rīkus jūs izvēlaties, kādus rentabilitātes rādītājus jūs sagaidāt un kādus zaudējumus esat gatavs, kādu termiņu plānojat ieguldīt un cik bieži esat gatavs veikt darījumus.

Vienkāršākajā stratēģijas variantā jūs izvēlaties:
  • Aktīvs;
  •  investīciju periods;
  •  maksimālais zaudējumu apmērs.

Pieņemsim, ka aktīvi ir valsts obligācijas, farmācijas, naftas un gāzes uzņēmumu un banku akcijas, kā arī fonda akcijas, kas iegulda dārgmetālos. Periods - 1 gads, jums pieļaujamo zaudējumu apmērs-20%. Tas ir, ja aktīvi samazināsies par 20%, tad jūs tos nekavējoties pārdodat, pat ja gads vēl nav pagājis.

Izvēloties uzticības pārvaldību, jums arī ir jāizlemj par stratēģiju. Tikai šajā gadījumā jūs izvēlaties no piedāvājumiem, kas jau ir tirgū, vai apspriest ar savu pārvaldnieku individuālo stratēģiju.

4. Atrodiet starpnieku uzņēmumu

Kad jūs izlemjat par stratēģiju, jūs varat sākt izvēlēties starpnieku. Vissvarīgākais ir pārliecināties, ka brokerim, uzticības pārvaldītājam vai Pif pārvaldības sabiedrībai ir jūsu bankas licence .

Ja esat izvēlējies sevis ieguldījumus, jums ir jāiet tālāk:

  1. noslēgt līgumu ar brokeri;
  2. atvērt un papildināt brokeru kontu;
  3. instalējiet īpašu tirdzniecības programmu;
  4. sākt pirkt un pārdot.

Ja esat izvēlējies Uzticības pārvaldības ceļu, pietiek ar to, lai noslēgtu līgumu un nodotu naudu uzticības pārvaldītājam vai Pifa pārvaldības sabiedrībai.

Biežas kļūdas: kā nedarīt

  • Jūs nevarat ieguldīt vērtspapīros viss, kas jums ir
Vispirms izveidojiet finanšu drošības spilvenu-atlikt 3-6 algas par depozītu bankā. Un tikai tad doties uz akciju tirdzniecību. Ieguldiet summu, kuras zaudējums ir gatavs samierināties.

  • Nerīkojieties pēc nejaušības principa-veiciet apmācību
Ja jūs nolemjat tirgoties biržā pats, pārliecinieties, ka esat apmācīts. Lielākā daļa brokeru veic kursus iesācēju investoriem. Tirdzniecības programmās bieži ir demo režīms: tajā jūs varat izmēģināt savu roku, neriskējot zaudēt naudu.

  •  Neattiecas uz emocijām
Impulsīvi rīkojoties, ir iespējams izdarīt daudzas kļūdas. Iesācēju investoram nevajadzētu krasi reaģēt uz mazāko cenu kustību biržā. Bet mums ir jārīkojas stingri, ja cena būtiski mainās.

Iestatiet zaudējumu robežu, ko esat gatavs uzņemties: pieņemsim, ka, ja aktīvi ir samazinājušies par 20%, Jums ir jāpārdod un, kā saka biržā, jānosaka zaudējumi. Vēlme gaidīt-pēkšņi cena atsitiens - būs liels, bet tas nav nepieciešams padoties. Pretējā gadījumā jūs varat zaudēt vēl vairāk.

  •  Nelieciet visas olas vienā grozā
Labāk ir iegādāties uzņēmumu vērtspapīrus no dažādām nozarēm, lai dažādotu riskus. Piemēram, ja jūs ieguldāt tikai naftas kompāniju dokumentos, tad zaudējumu riski būs ļoti augsti. Tā kā, teiksim, naftas cenu kritums parasti lētāk Akcijas visiem uzņēmumiem naftas un gāzes nozarē. Ja jūs iegādājaties vērtspapīrus uzņēmumiem dažādās ekonomikas nozarēs, piemēram, ķīmiskajā rūpniecībā, mašīnbūvē, telekomunikācijās, tas palīdzēs jums samazināt risku zaudēt ieguldīto naudu.

  •  Neticiet solījumiem nopelnīt 500% dienā
Garantēt kaut ko akciju tirgū var tikai Charlatans. Un atbildīgajam starpniekam vajadzētu brīdināt jūs par riskiem. Situācija biržā ir mainīga,un jūs esat atbildīgs par pieņemtajiem lēmumiem.